1. خانه
  2. /
  3. مقالات
  4. /
  5. علائم خرابی سنسور اکسیژن

علائم خرابی سنسور اکسیژن

نوشته شده در تاریخ : آگوست 30, 2024

سنسور اکسیژن یک قطعه کوچک و الکترونیکی است که در برخی از خودروها بر روی منیفولد اگزوز یا در ابتدای مسیر لوله اگزوز نصب می‌شود. نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که برخی خودروها یک سنسور اکسیژن و برخی دیگر چند سنسور دارد؛ بنابراین این بستگی به مدل خودروی هر فرد دارد.

سنسور اکسیژن یک عنصر بسیار اساسی در موتور هر خودرو محسوب می‌شود. اگر این سنسور بنا به هر دلیلی کارایی درست خود را از دست بدهد، می‌تواند مشکلات زیادی را در کل فرایند احتراق داخلی به وجود آورد. هنگامی‌که سنسور اکسیژن دچار مشکلاتی شود علائم خرابی آن بروز می‌کند، اما این علائم چیست؟ ما در اینجاییم تا به به این سوال پاسخ دهیم، زیرا این مقاله از وب سایت امدادخودرو حضرتی می‌خواهیم درباره علائم خرابی سنسور اکسیژن و علت خرابی سنسور اکسیژن صحبت کنیم.

سنسور اکسیژن چیست؟

سنسور اکسیژن برای اولین بار در سال ۱۹۶۰ توسط کمپانی رابرت بوش معرفی شد و در مدت زمان کمی توانست به سرعت به یکی از مهم‌ترین فناوری‌های کاهش انتشار گازهای خروجی از اگزوز تبدیل شود. امروزه از سنسور اکسیژن در انواع مختلفی از خودروهای آمریکایی، آسیایی و اروپایی استفاده می‌شود.

وظیفه این سنسور نظارت کردن بر میزان اکسیژن موجود در اگزوز است. سنسور اکسیژن انواع مختلفی دارند. یکی از آن‌ها سنسورهای کلاسیک نامیده می‌شود و جزء مدل‌های قدیمی این سنسور محسوب می‌شوند. همچنین سنسورهای دیگری به نام سنسور سوخت به هوا یا AFR وجود دارد که می‌توانند مقدار اکسیژن موجود در اگزوز را تشخیص دهند.

اگر سنسور اکسیژن بنا به هر دلیلی به خوبی کار نکند یا معیوب باشد می‌تواند به محیط ‌زیست و خودرو آسیب‌های زیادی وارد کند، زیرا ترکیب نادرستی از اکسیژن و سوخت در موتور تشکیل می‌شود که باعث به وجود آمدن آلاینده‌های بیشتری از اگزوز می‌شود.

سنسور اکسیژن چگونه کار می‌کند؟

مقدار اکسیژن موجود درون موتور به عوامل دیگری مانند ارتفاع، فشار فشارسنج و دمای موتور بستگی دارد. هنگامی‌که سطح اکسیژن در پایین‌ترین حد خود قرار دارد، نتیجه آن ترکیبی قوی است به این معنی که مقدار زیادی از سوخت پس از احتراق باقی می‌ماند. اما از طرفی دیگر هنگامی‌که میزان اکسیژن در بالاترین سطح خود قرار دارد نتیجه ترکیبی ضعیف است. به هر حال هر دو نتیجه نامطلوب هستند و سنسور اکسیژن از این موضوع مطلع است و به سرعت سیگنال را به واحد کنترل موتور ارسال می‌کند تا بتواند مقدار سوخت واردشده به موتور را تنظیم کند.

در واقع سنسور اکسیژنی که در خودرو وجود دارد مقدار اکسیژن را از گازهای خودرو اندازه‌گیری می‌کند. پس از ارسال اطلاعات، این اطلاعات توسط ماژول کنترل نیرو بررسی می‌شوند تا میزان سوخت به هوای مناسب برای موتور به سرعت تعیین شود. سنسور اکسیژن ماشین سنگین در اگزوز قرار دارد و کمک می‌کند تا موتور خودرو به شکلی کارآمدتر به کار خود ادامه دهد. در واقع این کار به کنترل آلاینده‌ها کمک می‌کند.

هنگام اندازه‌گیری مقدار اکسیژن، موقعیت مکانی قرارگیری سنسور اکسیژن اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل است که این سنسورها در دو مکان مختلف در داخل خودرو نصب می‌شوند. سنسورهای اکسیژن پایین دست بین مبدل کاتالیزوری و مبدل صدا خفه کن نصب می‌شوند، اما سنسورهای بالادست بین مبدل و منیفولد اگزوز قرار می‌گیرند. مکان دومین اگزوزها پیشرفته‌تر است زیرا آن‌ها وظیفه ارسال سیگنال‌های سطح اکسیژن به واحد کنترل موتور را در اختیار دارند.

برخی شهرها و سرویس‌های ما: خودروبر زنجان، خودروبر جلفا شبانه روزی

علائم خرابی سنسور اکسیژن

  • روشن شدن چراغ چک و بررسی آن:هنگامی‌که سنسور اکسیژن اشکال داشته باشد یا معیوب باشد، چراغ چک موتور روشن می‌شود. هنگامی‌که این چراغ روشن شود، شما موظفید که خودرو را به نزدیک‌ترین تعمیرگاه نشان دهید، زیرا این چراغ می‌تواند بنا به دلایل مختلفی روشن شود؛ در نتیجه یک مکانیک مجرب بهتر می‌تواند درک کند که مشکل از کجاست. اگر وسیله نقلیه شما مسافت‌های بسیار طولانی را طی کرده است به احتمال زیاد مشکل از سنسور اکسیژن است که باید تعویض شود.
  • بوی بد دود خودرو: اگر سنسور اکسیژن شما معیوب باشد با توجه به اینکه نسبت اکسیژن و سوخت طبق نیاز وارد چرخه‌ی سوخت نمی‌شود دود خودرو بوی نامطبوعی می‌دهد و در اثر عدم سوختن کامل سوختی که وارد موتور می‌شود دود خودرو بوی تخم مرغ گندیده بدهد.
  • عملکرد نادرست موتور: هنگامی‌که سنسور اکسیژن خراب می‌شود ممکن است متوجه شده باشید که خودروی شما به شکل نامنظم و یا ناهنجاری کار می‌کند. همچنین ممکن است مشکلات دیگری مانند کم شدن قدرت و توقف را در خودرو خود مشاهده کنید. از آنجایی که سنسور اکسیژن می‌تواند به کنترل زمان موتور و نسبت میزان هوا به سوخت کمک کند؛ بنابراین سنسور معیوب این کارکردهای صحیح را دچار اختلال می‌کند که نتیجه آن عملکرد نادرست موتور و یا متوقف شدن آن است.
  • نوسان و بالا بودن دور موتور در زمان توقف خودرو: به طور کلی نرخ عادی دور موتور هنگامی‌که خودرو در یک سطح صاف توقف کرده زیر ۱۰۰۰ است. اما اگر متوجه شوید که دور موتور خودروی شما تا ۲۰۰۰ یا ۳۰۰۰ بالا می‌رود یک مشکل جدی در خودرو شما به وجود آمده است. این موضوع می‌تواند نشان‌دهنده معیوب بودن سنسور اکسیژن باشد. از آنجایی که کار این سنسور تنظیم نسبت سوخت به اکسیژن اگر این نسبت مدام تغییر کند به احتمال زیاد دور موتور کم و زیاد خواهد شد و حتی می‌تواند از حالت معمول بیشتر نیز باشد.
  • افزایش مصرف سوخت: یکی از بارزترین علائم خرابی سنسور اکسیژن، افزایش ناگهانی و قابل توجه مصرف سوخت خودرو است.
  • خرو دود سیاه از اگزوز: خروج دود سیاه از اگزوز، نشان دهنده سوختن ناقص سوخت و می‌تواند نشانه‌ای از خرابی سنسور اکسیژن باشد.

تشخیص خرابی سنسور اکسیژن

تشخیص خرابی سنسور اکسیژن معمولا با ابزارهای مخصوصی انجام می‌شود اما با توجه به علایم خرابی سنسور اکسیژن که در بالا لیست کردیم می‌توانید خرابی سنسور اکسیژن را به راحتی تشخیص دهید.

زمان مناسب برای تشخیص سنسور اکسیژن

زمان یا بهتر بگم کیلومتر مناسب برای تعویض سنسور اکسیژن نسبت به خودرو و کیفیت سنسور اکسیژن متفاوت است.

باز نویسی و اصلاح: تهران یکتا

.